En storm blåste upp i IFK Norrköping när supportrarna tog saken i egna händer. Kamratuppropet, en sammanslutning av flera supportergrupperingar, skapades för att göra sina röster hörda i klubben. Vi går här igenom vad som egentligen skedde och vem vann till slut?
Bakgrund
Så vad var egentligen “Kamratuppropet”? Jo, IFK Norrköping befann sig i en turbulent period. Missnöjet pyrde bland både anställda, före detta anställda och supportrar. Något behövde göras, och supportrarna bestämde sig för att agera.
Kravet på förändring från fansen
Kamratuppropets främsta mål var tydligt – Peter Hunt skulle lämna sin post som ordförande. “Kliv åt sidan Peter Hunt” löd budskapet från de engagerade supportrarna. De ville se en förändring i klubbens ledning och riktning.
Mötena
Efter att kraven framförts, arrangerades ett möte mellan Kamratuppropet och klubbens representanter. Detta visade på en vilja från båda sidor att diskutera problemen och hitta en väg framåt. Supportrarna fick chansen att framföra sina åsikter direkt till klubbledningen.
Så hur gick det?
Kamratuppropets ansträngningar bar frukt. I februari 2021 meddelade Peter Hunt att han självmant skulle lämna sin post som ordförande i IFK Norrköping. Beskedet mottogs med lättnad bland supportrarna. En av initiativtagarna till uppropet uttryckte en “enorm lättnad” över utvecklingen.
Under 2024 gick sorgligt Peter Hunt bort vilket IFK Norrköping rapporterade på sin hemsida.
Betydelse
Kamratuppropet visade på supportrarnas kraft och engagemang inom sport generellt. Genom att organisera sig och framföra sina krav på ett samlat sätt, lyckades de påverka klubbens riktning. Det blev ett tydligt exempel på hur supportrar kan spela en aktiv roll i formandet av sin älskade klubbs framtid.
Händelsen är utan tvekan en viktig punkt i IFK Norrköpings historia och visade vikten av dialog mellan klubb och supportrar. Kamratuppropet blev en påminnelse om att fotbollsklubbar ytterst existerar för och genom sina supportrar.