Hur Många Gånger Har Sverige Vunnit Eurovision

.

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision

Vi svarar på frågan om hur många gånger Sverige har vunnit Eurovision Song Contest!

I den här artikeln kommer du kunna hitta svaret på bland annat frågorna hur många gånger har sverige vunnit Eurovision song contest, vilka svenskar har vunnit Eurovision och vilket land har vunnit Eurovision flest gånger.

Snabba svaret

 • Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision Song Contest?

  Sverige har vunnit Eurovision Song Contest totalt 7 gånger.

 • Vilket land har vunnit Eurovision flest gånger?

  Både Sverige och Irland har vunnit Eurovision 7 gånger var.

 • Vilka svenskar har vunnit Eurovision?

  Svenskarna som har vunnit Eurovision är:

  • Abba - 1974
  • Herreys - 1984
  • Carola - 1991
  • Charlotte Nilsson - 1999
  • Loreén - 2015 & 2023
  • Måns Zelmerlöv - 2015

Eurovision Song Contest är en av världens största musiktävlingar och har varit en årlig tradition sedan 1956. Tävlingen har lockat miljontals tittare över hela Europa och har helt klart blivit en plattform för att upptäcka nya talanger och få ta del av härlig musik från andra länder.

Sverige har varit en framstående deltagare i Eurovision Song Contest och har vunnit tävlingen flera gånger.

Alla Sveriges segrar i Eurovision

Så hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision? Vi tar de från början.

Sveriges första seger i Eurovision Song Contest kom år 1974 med låten “Waterloo” framförd av den ikoniska gruppen Abba. Sedan dess har Sverige vunnit Eurovision Song Contest 6 gånger till så totalt 7, vilket är lika många gånger som Irland. Man kan lugnt påstå att Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision och Irland har ju inte vunnit på över 30 år.

 

Sverige har även haft framgångar med andra artister i Eurovision Song Contest. Carola Häggkvist vann tävlingen år 1991 med låten “Fångad av en stormvind” och Måns Zelmerlöw vann år 2015 med låten “Heroes”.

Vilka svenskar har vunnit Eurovision?

Sverige har deltagit i Eurovision Song Contest 62 gånger fram till 2023. Sveriges Television har ansvarat för Sveriges medverkan sedan 1979 och har varit en viktig aktör i att välja och förbereda svenska bidrag med Christer Björkman i täten.

Sverige har vunnit tävlingen sju gånger och nått top 3 sju gånger till, med en andraplats och sex tredjeplatser. men vilka är då dessa vinnare? Här är dom svenska vinnarna av Eurovision:

 • Abba – 1974
 • Herreys – 1984
 • Carola – 1991
 • Charlotte Nilsson – 1999
 • Loreén – 2015 & 2023
 • Måns Zelmerlöv – 2015

Sverige har också varit framgångsrika i semifinalerna. De har vunnit semifinalen flest gånger av alla länder, hela fem gånger.

eurovision song contest arena

Sveriges framgångar i Eurovision Song Contest

År 2015 vann Sverige med över 90% av den maximala poängen, vilket är en imponerande bedrift. Kvaliteten hos Måns Zelmerlövs bidrag det året var också magiskt enligt mig, vilket många andra också tyckte.

Sverige har också fått flest 12-poängare i en semifinal, hela 19 stycken 2022 och man har även rekordet för antal 12:or i en Eurovision final.

Vilka har vunnit Eurovision mer än en gång?

Johnny Logan och Loreen är de enda artisterna som har vunnit Eurovision Song Contest mer än en gång. Johnny Logan har vunnit tävlingen tre gånger som både artist och låtskrivare.

Han vann första gången år 1980 med låten “What’s Another Year”, sedan år 1987 med “Hold Me Now” och slutligen år 1992 som låtskrivare för Linda Martin’s “Why Me?”.

Loreen vann tävlingen två gånger som artist, först år 2012 med låten “Euphoria” och sedan år 2023 med låten “Tattoo”.

Avslutning

Sverige har en imponerande historia i Eurovision Song Contest och har vunnit tävlingen sju gånger. Vårt lands framgångar har inte bara varit begränsade till just segrar, utan vi har också imponerat med höga poäng och bra placeringar under många år.

Med en stark musiktradition och framgångsrik historia fortsätter Sverige att vara en stark konkurrent i Eurovision Song Contest.

- Dela artikel på sociala medier -

Läs också

ℹ️ Om oss 

Vi på Vem-vann.se älskar att svara på dina frågor. Oavsett om det är sport, musik, TV eller något annat, så gör vi mycket research för att ha svaren på dina frågor!

Vi har många års erfarenhet av att skriva om dessa ämnen och hoppas att vår expertis märks när du läser på vår sida. Läs mer om oss här.

📞 Kontakta oss

Om du vill kontakta oss så finns all information du behöver på vår kontaktsida.

Väl mött!