vinnare nobels fredspris

.

Vinnare av Nobels Fredspris 2016 – Vem vann?

Vinnaren av Nobels fredspris 2016 tillkännagavs idag vid en ceremoni i Oslo. Priset gick till den colombianska fredsaktivisten och tidigare presidenten Juan Manuel Santos för hans outtröttliga arbete med att få ett slut på den över 50 år långa konflikten mellan regeringen och FARC-gerillan.

Snabba svaren

Vem vann Nobels Fredspris 2016

Vinnare av Nobels Fredspris 2016 blev Colombianen Juan Manuel Santos.

När utses Nobels Fredspris?

Det utses vanligtvis i Oktober varje år.

Santos, som var Colombias president mellan 2010 och 2018, spelade en avgörande roll i fredsförhandlingarna som ledde fram till undertecknandet av ett historiskt fredsavtal 2016. Avtalet innebar att FARC-gerillan överlämnade sina vapen och omvandlades till ett politiskt parti.

Vägen till fred har dock varit lång och kantad av motgångar. Santos mötte hårt motstånd från oppositionella krafter i Colombia som ansåg att avtalet var för generöst mot FARC. En folkomröstning om avtalet 2016 slutade med ett nej, men Santos fortsatte oförtrutet arbetet för fred och lyckades till slut få igenom en reviderad version av avtalet i parlamentet.

I sitt tacktal betonade Santos vikten av försoning och dialog för att uppnå varaktig fred. Han dedicerade priset till det colombianska folket och uttryckte hopp om att utmärkelsen skulle bidra till att stärka fredsprocessen ytterligare.

Norska Nobelkommittén motiverade sitt val av Santos med att han, trots stora utmaningar och personliga risker, aldrig gav upp kampen för fred. De lyfte fram hans ledarskap, mod och strategiska skicklighet som avgörande faktorer bakom framgången.

juan manuel santos

Valet av årets fredsprisvinnare har hyllats av världsledare och fredsorganisationer. FN:s generalsekreterare António Guterres kallade Santos en “sann fredsbyggare” och ett föredöme för andra länder som befinner sig i konflikt.

Nobels fredspris har delats ut sedan 1901 och är ett av världens mest prestigefyllda priser. Bland tidigare vinnare märks Malala Yousafzai, Barack Obama och Nelson Mandela. Att Santos nu tar plats i detta illustra sällskap ses som ett erkännande av hans livsgärning och Colombias framsteg på vägen mot varaktig fred.

- Dela artikel på sociala medier -

Läs också

ℹ️ Om oss 

Vi på Vem-vann.se älskar att svara på dina frågor. Oavsett om det är sport, musik, TV eller något annat, så gör vi mycket research för att ha svaren på dina frågor!

Vi har många års erfarenhet av att skriva om dessa ämnen och hoppas att vår expertis märks när du läser på vår sida. Läs mer om oss här.

📞 Kontakta oss

Om du vill kontakta oss så finns all information du behöver på vår kontaktsida.

Väl mött!